Makt/Egenmakt +ICIA

Hur ser design ut som skapas utifrån egenmakt och vad händer med oss som arbetar med design?

 

VERNISSAGE 7 JANUARI

Det är frågor som illustreras i Omformas utställning Makt/Egenmakt med vernissage den 7 januari på ICIA –Institute for Contemporary Ideas and Art i Göteborg. Utställningen pågår 8–16 januari. Välkomna alla!!

Makt/Egenmakt är en illustration av vår undersökning Omforma –Nya strukturer för designbranschen. Den låter dig uppleva hur ojämnt fördelad makten är i designbranschen genom att välja väg genom utställningen. Men också motsatsen när vi får möta dem som gått sin egen väg. En hyllning till designers som trampat upp nya vägar i designfältet!

För att blicka framåt presenterar vi 8 fantastiska designpraktiker som trampar upp nya stigar på designfältet – för sig själva och andra. Våra utställare är Vanessa Fernandez, BOOM!, Malin Busck, Emelie Röndahl, Dawn Wong, Majority Design, Catherine Anyango Grünewald och Stoorstålka. Om dem går att läsa mer i vår bok Makt/Egenmakt i designbranschen som förutom att vara en antologi med granskande texter om design i Sverige också är vår utställningskatalog. Den kommer att finnas på ICIA men kan också köpas av oss eller lånas på biblioteket.

 

SEMINARIUM 10 JANUARI

I samband med utställningen bjuder vi in till ett seminarium för alla som är intresserade av design, politik, diversitet, och kreativitet som röjer nya vägar genom designfältet. Seminariet inleds med att vi presenterar vår genomlysning av designbranschen samt en rad intressanta vittnesmål som visar ett fält präglat av likartade värderingar och estetik.

Vi lyfter också fram våra visionära formgivare från utställningen. En extra fördjupning gör vår Göteborgsbaserade utställare Emelie Röndahl i en föreläsning om sin praktik och arbetet med Google Weaving Stop Time. Vi får också ta del av ett panelsamtal lett av Rojin Pertow, Omformas skribent (och Galagos chefredaktör). Samtalet för mellan Rojin Pertow, Love Jönsson (chef på RIAN designmuseum) och Malin Busck (en av våra utställare). Teman är estetik, tradition, ekonomi, kommers, inkludering, exkludering, vithetsnorm, nationalism och annat som lurar bakom begreppet “svensk design”.

Seminariet är kostnadsfritt men vi vill gärna ha in en anmälan så att vi kan uppskatta ungefärlig mängd besökare. Anmäl dig här

 

OM OSS

Den Göteborgsbaserade ideella föreningen Omforma har sedan 2015 arbetat med att göra vårt arbetsliv i designbranschen mer feministiskt, intersektionellt och inkluderande, att åstadkomma social förändring för yrkeskåren, och i slutänden för användarna av de produkter som är resultatet av våran praktik.

Utställningen har vernissage den 7 januari 2020 kl 18.00

Utställningen visas 8 – 16 januari 2020 på ICIA –Institute for Contemporary Ideas and Art Järnmalmsgatan 5, Ringön i Göteborg.

Seminarium 10 januari kl 11.00 – 17.00. Anmälan dig här

Web omforma.se

Kontakta oss på hej@omforma.se

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com