”Sluta pyssla”

Omforma samlar berättelser. Berättelser och erfarenheter av att inkluderas och exkluderas. Nedan bjuder vi på några citat från vår studie. Hur låter din berättelse? Du får gärna kommentera och du väljer själv om du vill att det ska vara anonymt.

”Ta inte saker så personligt” ”Försök att inte visa med ditt ansikte vad du tycker.” Chef till en designer.

”Vi kan inte ha kvinnor på verkstadsgolvet, killarna klarar inte av det.”

”Som man blir jag genast tagen på allvar och slipper bevisa det. Jag upplever samtidigt den stereotypa rollen som en manlig designer som begränsande.”

”Titta ut genom fönstret, ser du några designjobb därute?” Sagt av en chef på ett textilföretag när hen ville ändra kontraktet utan förhandling mitt i avtalstiden.

”Sååå mycket fokuseras kring ung design, och som något äldre, men ej fullt ut etablerad går det knappt att delta i några stödprogram, tävlingar etc. Det borde inte handla om ålder, utan om hur etablerad man är. Ta bort åldersrasismen!”

”Man måste som kvinna kunna precis allt, killarna kan bara lämna in en skiss.”

”Jag blev tagen till utvecklingssamtal där jag fick veta att det var min uppgift att dammsuga. Det står inte i mitt kontrakt, om jag ska städa så ska väl chefen också det, jag är anställd på vissa premisser.” Fast anställd designer på ett producerande företag.

”När en man kommer in i textilbranschen hyllas han.”

”Så fort män pratar kan de göra det länge och ostört. Kvinnor måste rejsa och blir avbrutna även om det är viktigt och relevant.”

”Det har hänt många gånger att jag har haft en dialog med säljarna om utformningen av en mässmonter, men sen utan ett ord så gör de hela montern på ett annat sätt än vi kom överens om. Det är förringande och osynliggörande av kompetens.” Textildesigner

”Det måste vara chefens ansvar att hålla i jämställdhet.”

”Du får betalt i glädje.”

”I vissa situationer kan jag uppleva att min ålder i kombination med att jag är kvinna ger upphov till ”lilla flickan” vibbar.”

”Jag har lägre lön än många män som har lika lång arbetslivserfarenhet, lika stort ansvar och arbetar på samma sätt (anställd). Skillnaden är dock att männen arbetar med design inom lite andra sektorer, industridesign eller grafisk design.”

”Uppfattar att vi som kvinnor / tjejer inte hjäper varandra till nya uppdrag och samarbeten på samma vis som männen i vår branch.”

”Industridesigner som jag är utbildad till ses mer som ett manligt yrke och eftersom uppdragsgivarna som är företagsledare är män upplever jag att jag inte får förtroende för uppdrag. Jag får enbart uppdrag i en mer produktdesign/inredningsbransch.”

”En kvinnlig industridesigner anses som ”duktigare” än sin manlige kollega i kontakter med industri och konstruktörer. Dock inte så duktig att ersättningen skulle vara högre. Andelen fler kvinnliga industridesigner har dumpat ersättningar och löner senaste 30 åren. Ett kvinnoyrke ger lägre lön.”

”Tidigare fanns synpunkter att kvinnor nog inte skulle vara industridesigner. Detta är nu gansk ovanligt! Vi skall alla vara stolta över att kvinnor även vill arbeta som industridesigner.”

”Motsägelsefullt men jag upplever det som jag inte har inte någon konkurrens eftersom jag är en av få i Sverige som har en utländsk bakgrund. Jag trycker just på mitt ursprung och den erfarenhet och kunskap jag har det så det är medvetet en del i min profilering som designer.”

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com